BEELDEN

Atelier Nico Beckers


HOUTEN BEELDEN


Op dit moment werk ik aan een beeld in eikenhout en een van diverse houtsoorten (vooral vuren).Het eikenhouten beeld is een kopie van een beeld van Felice Palma uit Pisa. Het beeld is oorspronkelijk gemaakt in brons in het begin van de 16e eeuw. 


Het tweede beeld is geïnspireerd op een fragment van een meubelornament van een 18e eeuwse gebeeldhouwde consoletafel uit de collectie Smidt van Gelder in Antwerpen.


Daarnaast vind je studies van engelenkoppen uitgevoerd in eikenhout die behoren tot de Antwerpse Barok.

 

Aan de expositie 350/350 ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen heb ik deelgenomen met 2 werken gebaseerd op het thema van de expositie.
Antwerpse engelenkoppen

Johannes de Doper

Het beeld van Johannes de doper is  van origine een bronzen beeld van Fellice Palma (1583-1625) . Het is gemaakt tussen 1618 en 1621. Het originele  beeld staat in de Dom van Pisa.  Een electrotypie bevindt zich in het Victoria and Albert Museum in Londen. Als model maak ik gebruik van een op de academie van Antwerpen aanwezige kopie.

Origineel
Electrotypie Victoria and Albert

Espagnolet


Tijdens onderzoek in het erfgoeddepot in Antwerpen kreeg ik een 18e eeuwse console tafel te zien. Een gebeeldhouwde console tafel voor een coromandel-kast.

Deze consoletafel maakt deel uit van de collectie Smidt van Gelder

"een citaat of herhaling uit het verleden veroorzaakt een spanning met een improvisatie uit het heden. Op een andere plaats en tijdstip ontstaat een andere betekenis."


Tristan Honsinger. Free jazz cellist and componist     (Queen of wasps)